Preşedintele merge la reuniunile europene pe securitate şi politică externă, pe noua Constituţie

de Andi Manciu - Mediafax

Preşedintele ar urma să participe doar la reuniunile europene care vizează politica de securitate comună, relaţiile externe ale UE sau în cazul completării sau modificării unor tratate constitutive, conform unui amendament adoptat în Comisia de revizuire a Constituţiei.

Membrii comisiei au adoptat un amendament al PNL, susţinut de senatorul Tudor Chiuariu, care limitează actualele prerogative ale şefului statului prevăzute în legea fundamentală.

Astfel, "preşedintele reprezintă România la reuniunile UE având ca temă relaţiile externe ale Uniunii, politica de securitate comună, modificarea sau completarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene", faţă de situaţia actuală, când preşedintele este primul reprezentant al României la reuniunile internaţionale.

USL a agreat, luni, ca noua Constituţie să reglementeze ca preşedintele să reprezinte România la Consiliul European doar când pe agendă figurează subiecte privind politica externă sau politica de securitate a UE, în restul situaţiilor reprezentarea ţării fiind asigurată de premier.

În primăvara anului trecut, a existat o dispută între preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul USL în privinţa reprezentării la Consiliul European. Disputa a fost tranşată în final de Curtea Constituţională, care a stabilit că şeful statului reprezintă România în UE şi că acesta este cel care poate decide mandatarea premierului pentru a participa la Consiliul European.

 

 

Versiune mobil | completa