Preşedintele PSD Alba, despre reorganizarea ţării: Miza este redesenarea României după fiefurile PDL

Preşedintele PSD Alba, despre reorganizarea ţării: Miza este redesenarea României după fiefurile PDL Foto: Razvan Chirita / Mediafax

Preşedintele PSD Alba, Ioan Dârzu, susţine că reorganizarea administrativă pe care doreşte să o facă actuala putere nu are nicio legătură cu atragerea "mai eficientă" a fondurilor UE, ci "miza este pur politică, intenţia fiind redesenarea României după fiefurile PDL".
Ioan Dârzu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că reorganizarea administrativă a ţării devine prioritatea numărul unu a Guvernului, iar premierul Emil Boc a primit sarcină de la şeful statului ca, în cel mult o lună, să aibă finalizat proiectul de lege care va împărţi România.

"Reorganizarea administrativă pe care doreşte să o facă puterea nu are nicio legătură cu atragerea mai eficientă a fondurilor UE, ci miza este pur politică, intenţia fiind redesenarea României după fiefurile PDL şi desfiinţarea judeţelor", a spus Dârzu.
Liderul PSD Alba a adăugat că miza dispariţiei judeţelor este suma de 10 miliarde de euro pe care România o va primi de la Comisia Europeană în perioada 2013-2014 pentru lucrări de infrastructură, reţele de canalizare şi drumuri judeţene.
"Cei de la PDL au făcut un calcul din care a reieşit că vor câştiga doar în patru sau cinci judeţe. Practic, vor să redeseneze România după fiefurile PDL, chiar cu riscul de a bulversa, de a răvăşi România. Un Guvern de nouă la sută încredere vrea să răvăşească ţara", a afirmat preşedintele PSD Alba.
Potrivit sursei citate, Guvernul PDL nu este interesat ca actualele regiuni de dezvoltare să capete competenţe în plus pentru dezvoltarea regională, să poată deveni parteneri cu UE.
Ioan Dârzu a afirmat că acest guvern face "o confuzie în mod voit, printr-o manipulare destul de bună, între două concepte: conceptul de administraţie publică şi cel de dezvoltare".
"Acordarea de competenţe decizionale regiunilor în detrimentul judeţelor nu va face decât să pună cetăţenii pe drumuri, dintr-un judeţ în altul, pentru a-şi rezolva diversele probleme administrative", a conchis Dârzu.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.


Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa