PSD Bihor susţine că prefectul judeţului este în conflict de interese

PSD Bihor susţine că prefectul judeţului este în conflict de interese. Foto: captură www.carteaneagra.ro

PSD Bihor a lansat proiectul "Cartea Neagră a Abuzurilor Guvernării Boc", pentru "centralizarea cazurilor de abuz şi de corupţie ale reprezentanţilor PDL" din administraţie, susţinând că în judeţ "primul şi cel mai grav exemplu" este "conflictul de interese în care se află prefectul Gavrilă Ghilea".

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de PSD Bihor, organizaţiile judeţene şi conducerea centrală a partidului au lansat proiectul "Cartea Neagră a Abuzurilor Guvernării Boc", având în vedere "centralizarea cazurilor de abuz şi de corupţie ale reprezentanţilor PDL din administraţia publică", la nivel naţional şi judeţean, transmite MEDIAFAX.

Situaţiile semnalate vor fi întroduse în formularul online www.carteaneagra.ro, arată sursa citată.

"Trebuie să curăţăm politica românească de mizeriile portocalii din Parlament, din Guvern şi din administraţia publică. Avem nevoie de curăţenie nu numai în natură, dar şi de curăţenie morală şi legală în politică. (...) Lansarea Cărţii Negre a Abuzurilor Guvernării Boc este şi o invitaţie lansată către toţi cei interesaţi ca, prin sugestiile şi informaţiile lor, să contribuie la completarea hărţii «mafiei» PDL", scrie în comunicat.

Potrivit sursei citate, "pentru judeţul Bihor, primul şi cel mai grav exemplu identificat până acum este conflictul de interese în care se află prefectul Gavrilă Ghilea".

"Chiar dacă la preluarea mandatului acesta a declarat la un post de televiziune orădean că «după ce am mers în politică, am încetat a «călări» afacerile şi am încercat să-mi fac datoria cum trebuie faţă de cetăţenii acestui judeţ», prima sa «realizare» de prefect a fost ridicarea unei săli de sport tocmai în Petrileni, satul natal al liderului PDL Vasile Blaga. Mai mult decât atât, în calitate de reprezentant al Guvernului în judeţul Bihor, firmele lui Găvrilă Ghilea au încheiat în perioada 2009- 2010 contracte cu instituţiile statului în valoare de peste 102 de milioane de lei, adică peste 25 de milioane de euro, potrivit declaraţiei de interese, postată pe site-ul Prefecturii Bihor în luna ianuarie 2011", susţin reprezentanţii PSD Bihor.

Conform aceleiaşi surse, SC Construcţii SA Bihor, "unde prefectul Ghilea este acţionar majoritar, derulează cu neruşinare contracte cu mai multe instituţii de stat, de la şcoli şi primării până la Compania Naţională de Investiţii, Agenţia Naţională a Locuinţelor (ANL) şi chiar Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Acestea vizează construirea unor blocuri ANL, modernizarea şi extinderea unor reţele de apă şi canalizare în mediul rural, modernizarea unor drumuri, construirea unor săli de sport, reabilitarea unor şcoli şi grădiniţe, reabilitarea unui aşezământ cultural, modernizarea unui centru de sănătate, construirea unui pavilion multifuncţional pentru o unitate militară şi modernizarea clădirii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor".

Reprezentanţii PSD Bihor susţin că, prin implicarea în aceste contracte, prefectul Ghilea "încalcă în mod flagrant prevederile Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Conform Articolul 70 din lege, el se află într-un grav conflict de interese".

Potrivit sursei citate, prefectul de Bihor, pe de o parte, reprezintă Guvernul în judeţ şi realizează controlul de legalitate al actelor consiliilor locale, iar pe de altă parte "derulează contracte cu instituţiile din subordinea Guvernului sau chiar cu administraţiile publice locale pe care este chemat să le verifice şi să le controleze".

"Minima decenţă şi moralitate ar fi trebuit să-l determine să demisioneze. Desigur, este totuşi mult să ceri un reprezentant al PDL să-şi dea demisia de onoare", afirmă reprezentanţii PSD Bihor.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, prefectul Gavrilă Ghilea nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzaţiile aduse de conducerea PSD Bihor.

Anul trecut, însă, Ghilea afirma că, de când a preluat funcţia de prefect, nu mai este implicat în conducerea firmelor de construcţii pe care le deţine ca acţionar majoritar.

Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa