RĂZBOI pe internările în spital. MINISTERUL SĂNĂTĂŢII nu este de acord ca pacienţii să fie internaţi dacă au pierdere subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormale sau febră mare

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII nu este de acord cu criteriile de internare în spitale propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Ministerul Sănătăţii nu este de acord cu noile criterii de internare în unităţile sanitare cu paturi, propuse de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în proiectul privind normele la contractul cadru care stabilesc acordarea asistenţei medicale în perioada 2011-2012 şi care se află în dezbatere publică pe site-ul www.cnas.ro. Internările sunt deschise tuturor pacienţilor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice, iar aceste prevederi se regăsesc în Ordinul 1706/2007 în baza căruia funcţionează în prezent unităţile şi centrele de primiri urgenţe a declarat, pentru Mediafax, ministrul Cseke Attila.

Ordinul 1706 din 2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor stabileşte opt criterii de internare în spitale şi faptul că UPU şi CPU sunt deschise tuturor pacienţilor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice.

Astfel, potrivit articolului 68, criteriile de internare a pacientului din unităţile de primiri urgenţe sau camere de primiri urgneţe se referă la situaţia în care acesta este în stare critică, trebuie să fie supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă sau afecţiunea de care suferă nu permite autosusţinerea, bolnavul locuind singur şi fiind fără aparţinători.

Click pe imagine pentru a o mări

Criteriile de internare se referă la posibilitatea apariţiei unor complicaţii care pot pune în pericol viaţa pacientului, necesitatea monitorizării afecţiunii, a unor investigaţii suplimentare şi a unui tratament de urgenţă la nivel spitalicesc sau faptul că simptomatologia şi starea clinică a pacientului corelată cu alţi factori, cum ar fi vârsta, sexul etc., pot fi cauzate de o afecţiune gravă chiar dacă testele şi investigaţiile paraclinice nu dovedesc acest lucru la momentul efectuării lor.
Starea pacientului impune internarea şi atunci când elucidarea cazului necesită investigaţii suplimentare ce nu pot fi efectuate la momentul respectiv, iar starea pacientului nu permite externarea,precum şi în alte situaţii bine justificate în care medicul din UPU/CPU sau medicul de gardă dintr-o secţie consideră necesară internarea pacientului.
Unităţile de primiri urgenţe şi camerele de primiri urgenţe sunt deschise tuturor pacienţilor care solicită acordarea asistenţei medicale de urgenţă în urma apariţiei unor acuze acute noi sau pe fondul unor afecţiuni cronice, potrivit articolului 42 din Ordinul 1706/2007.

Click pe imagine pentru a o mări

Proiectul cu norme de aplicare a contractului cadru pentru perioada 2011-2012 prevede că internările în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii.

Potrivit proiectului al CNAS, internările în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii precum: pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.

În plus, se vor putea interna numai bolnavii cu un puls anormal, adică frecvenţă periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin cinci minute, sau persoanele cu tensiune anormală şi persoanele care au suferit o pierdere acută a vederii sau a auzului sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului.

Proiectul CNAS mai prevede că pot fi internaţi bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile sau cel puţin trei zile în cazul pacineţilor cu temperatură de peste 38 de grade Celsius.

De asemenea, mai poate fi decisă internarea în cazul persoanelor care trebuie să primească anumite tratamente intraarteriale sau pentru stabilizarea tinerilor cu diabet sever.

Criteriile sunt nerealiste, susţine Ministerul Sănătăţii

Conducerea Ministerului Sănătăţii consideră propunerea reprezentanţilor CNAS nerealistă şi imposibil de aplicat, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei. "Criteriile propuse sunt subiective, iar dacă propunerea ar trebui pusă în aplicare se va îngreuna modul de desfăşurare a actului medical în spitale", se arată în document.


Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa