Scuzele românilor ca să nu doneze sânge: nu au timp şi se tem să nu contracteze boli - STUDIU

Foto: Octav Ganea

99% dintre români consideră utilă organizarea unei campanii de donare de sânge, este concluzia unui studiu comandat de Asociaţia React, care se ocupă de promovarea proiectelor sociale. Cercetarea mai arată că 90% dintre respondenţi sunt dispuşi să doneze sânge fără a beneficia de recompense materiale.

De asemenea, 93% dintre intervievaţi au apreciat că există o criză de sânge în spitalele din România, iar 59% dintre români doresc să se implice voluntar într-o campanie de donare de sânge.

Rezultatele cercetării mai arată că 47% dintre conaţionalii care au donat sânge au declarat că au facut-o din convingere, 44% pentru cunoscuţi şi doar 12% pentru beneficiile acordate donatorilor, respectiv bonurile de masă şi reducerea de 50% pentru abonamentul la transportul în comun. În acelaşi timp, 72% dintre români consideră că numărul donatorilor de sânge în România este prea mic.

Rezultatele cercetării arată că 46% dintre români îşi motivează absenţa de la donarea de sânge prin lipsa timpului liber. Teama de a contacta diverse boli în timpul donării este şi ea un factor care-i determină pe 44% dintre românii care nu donează să nu meargă la centrele de transfuzii. Un procent semnificativ menţionează şi lipsa unui spaţiu adecvat recoltării de sânge la Centrul de Transfuzii.

"Ne dorim să oferim tuturor şansa de a dona sânge în condiţii decente, la standarde comparabile cu orice ţară europeană şi să combatem astfel temerile celor care refuză să doneze din motive de siguranţă sau de aspect neprimitor. 30 de spitale şi 8.000 de vieţi depind în fiecare lună de Centrul de Transfuzii şi fiecare pungă de sânge donată înseamnă cel puţin un om care are şansa de a se bucura de o nouă zi", a declarat dr. Anca Ştefan, preşedintele Asociaţiei React.

Studiul a fost realizat în perioada februarie - martie 2011, de către compania Brennan Research and Consultants, în cadrul programului "O şansă pentru viaţă", pe un eşantion de 698 de persoane - donatori şi non-donatori, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, din mediul urban.

 

 

Versiune mobil | completa