SPĂRGĂTORII DE CASE pot localiza rapid ADRESA celor care postează pe FACEBOOK sau TWITTER că au plecat în VACANŢĂ

HOŢII pot localiza rapid ADRESA celor care postează pe FACEBOOK sau TWITTER că au plecat în VACANŢĂ şi pot da spargeri în locuinţele nepăzite Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Persoanele care obişnuiesc să posteze pe reţelele de socializare orice mişcare fac trebuie să se gândească bine la persoanele care le pot citi mesajele. Utilizatorii de Facebook şi Twitter au determinat o creştere a riscului de a fi jefuiţi cauzată de update-urile constante ale locaţiei lor şi mai ales a planurilor de vacanţă, arată un studiu citat de Daily Mail.

Studiul realizat pe 3.000 de britanici a descoperit că 44% dintre aceştia au prieteni pe Facebook sau "urmăritori" pe Twitter pe care nici nu i-au cunoscut, aşadar toate mesajele pe care aceştia le scriu sunt la îndemână nu doar a prietenilor, ci şi a necunoscuţilor.

Studiul vorbeşte despre unii hoţi oportunişti care sunt capabili să localizeze adresa persoanei care a postat ceva pe pagina de Facebook sau Twitter în mai puţin de 60 de secunde. Exemple de astfel de mesaje care stârnesc atenţia acestor "oportunişti" sunt: "am terminat de împachetat", "am aterizat pe aeroportul din...", "am plecat de acasă" şi altele asemănătoare. Aceste persoane pot face câteva legături între informaţiile pe care le găsesc pe profilul persoanelor care se "destăinuie" pe Internet şi pot afla foarte repede adresa lor. Ei acţionează pe principiul "familia e plecată în vacanţă, casa trebuie să fie goală".

Cei care scriu cel mai des astfel de postări despre unde se află sunt tinerii. Aceştia profită de wi-fi şi de posibilităţile multiple de conectare la Internet şi îşi updatează imediat oraşul în care se află. Mulţumită smartphone-urilor, tinerii îşi pot schimba mai des statusurile, locaţia şi diversele activităţi.

Conform studiului finanţat de Co-operative Travel şi Co-operative Insurance, 37% dintre utilizatorii de Facebook nu îşi salvează suficiente setări de confidenţialitate. Reprezentanţii Facebook insistă asupra faptului că setările de confidenţialitate pentru cei sub 18 ani sunt suficient de stricte pentru a nu le permite străinilor să le poată accesa pagina fără acceptul utilizatoriilor de drept. Directorul Co-operative Travel susţine că "precauţiile tradiţionale pe care le asigură proprietarii asupra locuinţelor nu mai sunt suficiente pentru media online în dezvoltare. Acest lucru trebuie să avertizeze în primul rând părinţii adolescenţilor care nu sunt conştienţi la ce riscuri se expun când fac publice tot felul de lucruri din interiorul familiei".

Cercetătorii de la Co-operative susţin că au căutat persoane care au postat lucruri referitoare la plecarea în vacanţă şi cel mai repede au localizat o persoană într-un minut. Un alt exemplu a pornit de la mesajul "numele persoanei) a aterizat", cercetătorii aflând în doar 3 minute că aeroportul de pe care s-a scris acest mesaj este unul din Manchester.

Un purtător de cuvânt din partea Facebook a discreditat rezultatele studiului, justificând că reţeaua de socializare nu creşte şansele nimănui de a fi jefuit mai uşor. "Pe Facebook, utilizatorii au control total asupra setărilor de confidenţialtate, iar setarea "din oficiu" pentru serviciul Facebook Places îţi face publică localitatea în care te afli doar când utilizatorul alege acest lucru. Şi atunci, doar prietenii tăi pot vedea asta. În ciuda publicităţii pe care vor să şi-o facă firmele de asigurări pe seama reţelelor de socializare, numărul jafurilor şi spargerilor este în scădere", a încheiat oficialul Facebook.

 

 

Versiune mobil | completa