Vezi aici ce fel de creme trebuie să foloseşti pentru a te proteja de radiaţiile solare

Foto: Publimedia//Shutterstock

Specialiştii recomandă ca în zilele caniculare să folosim o cremă cu factor de protecţie 30, care să ne protejeze împotriva radiaţiilor solare. Cremele cu factor de protecţie mai scăzut nu ar trebui folosite în perioadele foarte călduroase, deoarcece acestea nu asigură o protecţie eficientă împotriva efectelor nocive ale soarelui. Avertizarea vine din partea specialiştilor în dermatologie citaţi de revista medicală "The Drug and Therapeutics Bulletin" (DTB), informează Daily Mail.

"Cremele cu factor de protecţie 15 oferă protecţie numai dacă sunt aplicate de mai multe ori pe zi şi într-un strat destul de gros, respectiv 2 milimetri. Pentru că aceste reguli nu sunt respectate, factorul de protecţie trebuie urcat", explică dr. Ike Iheanacho, editor la DTB. Potrivit specialistului, produsele solare cu factor de protecţie 30 acţionează ca un strat protector împiedicând radiaţiile nocive să ajungă la piele, chiar dacă sunt aplicate în straturi subţiri.

"Un alt mare dezavantaj al cremelor cu factor de protecţie mic este acela că, dacă te dai doar cu puţină cremă, care are un factor de protecţie mic, şi este o zi foarte călduroasă, crema se duce de îndată ce transpiri", menţionează dr. Iheanacho.

Cremele trebuie aplicate cu jumătate de oră înainte de expunerea la soare

Pentru a preveni apariţia cancerului de piele, medicii dermatologi recomandă evitarea expunerii la razele UV între orele 10 şi 16, deoarece energia solară atinge cote maxime în acest interval de timp, şi folosirea cremelor cu factor de protecţie atunci când ne bronzăm. "Părinţii trebuie să evite să-şi expună la soare copiii cu vârste până în 4 ani. Studiile au demonstrat că organismul unui copil are nevoie de doar 5 minute de stat la soare, pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestuia", subliniază medicul dermatolog prof. dr. Anca Zbranca, membru Societatea Română de Dermatologie.

Atunci când cumpărăm o cremă cu factor de protecţie trebuie să alegem un produs adecvat tipului nostru de ten. Astfel, persoanele care se înroşesc destul de repede trebuie să opteze pentru un factor de protecţie de 50 +. Mai mult, pentru că atunci când ne ducem la plajă suntem tentaţi să intrăm în apă, dermatologii recomandă o cremă rezistentă, al cărei efect să nu dispară odată cu îmbăiatul. De asemenea, crema trebuie folosită din abundenţă, pentru a oferi pielii protecţie maximă.

În acelaşi timp, medicii spun că este foarte important ca prima aplicare a cremei de protecţie solară să fie făcută cu minimum 30 de minute înainte de prima expunere la soare.

Mai mult, pielea trebuie se fie curată în momentul în care aplicăm cremă de protecţie, deoarece orice alte loţiuni sau creme pentru piele aplicate anterior produselor antisolare diminuează efectul acestora din urmă.

Razele ultraviolete devin tot mai puternice

Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Potrivit datelor OMS, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 de decese cauzate de acest tip de cancer. Conform membrilor Societăţii Române de Dermatologie (SRD), la noi în ţară se înregistrează până la 2.000 de noi cazuri pe an. Specialiştii în dermatologie punctează: soarele este principalul vinovat al apariţiei acestei maladii. În ultimii trei-patru ani, razele ultraviolete au devenit mult mai periculoase, avertizează dermatologii.

 

 

Versiune mobil | completa